Federatie Cardanfiets wil fietsend Nederland los van de ketting en aan de cardanas krijgen.
Fietsend Nederland moet los van de ketting en aan de cardanas. Dat vinden de eigenaren van de drie Nederlandse merken, die fietsen aangedreven met een cardanas in plaats van een ketting produceren. Ze presenteerden zich maandag 26 november gezamenlijk bij het Dutch Bicycle Center in het Honig-complex te Nijmegen.
Beixo, Brikbikes en ByAr Bicycle Company hebben onlangs de Federatie Cardanfiets (FCF) opgericht en het was voor het eerst dat de diverse modellen van de drie merken in één ruimte bij elkaar te zien waren.
Beixo in De Bilt begon 15 jaar geleden met de bekende vouwfiets en heeft inmiddels een aantal andere modellen, ook in elektrische uitvoering. Brikbikes uit Nijmegen voert trots het adagium ‘made in Holland’; ontwerp en fabricage van hun verschillende modellen vinden geheel in Nederland plaats. ByAr Bicycle heeft een uniek design dat door mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt in elkaar wordt gezet en gebruikt wordt bij inmiddels diverse deelfietsprojecten.
Wij zijn begonnen met vouwfietsen, daarvoor is de cardanas perfect. Je hebt geen enkel risico op vetvlekken in je kleren door de geslotenheid van het systeem. We passen hem ook toe in onze andere modellen, want de voordelen boven de traditionele aandrijving met een ketting zijn groot.
Ad Tummers van Beixo
Bij de presentatie bleek hoe verschillend de fietsen van de drie merken zijn. Winkeliers uit heel het land, producenten en andere geïnteresseerden konden in één oogopslag zien wat er in Nederland aan cardanfietsen gemaakt wordt. Er waren demonstraties, mensen deden proefritten, konden uitleg krijgen over de diverse modellen en in een technische presentatie was de cardanas volledig uit elkaar gehaald en dus tot in het kleinste detail te bekijken.
Technologische precisie is vereist bij het plaatsen van de cardanas, dat is ook een garantie voor de kwaliteit van de fiets als geheel.
Yno Papen van Brikbikes
Wat drie merken bindt is het toepassen van de cardanas in plaats van een ketting of snaar. Gezien de voordelen van een cardanas is het eigenlijk verbazingwekkend dat nu nog maar 2% van de in Nederland verkochte fietsen er één met een cardanas is. Dat is mede de reden van de oprichting van de Federatie Cardanfiets: de Nederlander aan de cardanas krijgen. Nauwelijks onderhoud, nooit meer iets tussen de ketting, schoon, stabiel, technisch hoogwaardig en duurzaam.
Nu is 2% van de in Nederland verkochte fietsen uitgerust met een cardanas. Onze ambitie is de voordelen van de cardanas uit te dragen en op termijn dat percentage naar 20%te krijgen.
Renier Meuwissen van ByAr Bicycle Company